Erken Dönem Tedavi
İlk ortodontik muayenenin 7 yaşında yapılması gerekmektedir. Sorunların erken tespit edilmesi tedavi süresini ve tedavi maliyetini azaltmaktadır. Ortodontik muayene esnasında çene darlığı, çene geriliği, çene ileriliği, süt dişlerinin erken kaybına bağlı olarak yer darlığı olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca hastanın parmak emme, dil itme ve ağızdan nefes alma gibi problemleri de teşhis edilmekte ve buna yönelik tedaviler gerçekleştirilmektedir.
Erken dönem tedaviler basit tedaviler olup fazla zaman harcamadan hastanın fonksiyonel ve estetik ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Erken dönem tedaviden sonra 12 yaş civarında hastanın sabit ortodontik tedavi ihtiyacı değerlendirilmektedir.
Gömülü Dişler
Zamanında sürmeyen dişler gömülü diş olarak adlandırılmaktadır. Yer darlığı süt dişlerinin erken kaybı gibi sebepler alttaki dişin gömülü kalma ihtimalini artırmaktadır. Ağızda genelde üst köpek dişleri gömülü kalmaktadır. Gömülü dişin sürdürülmesi işlemi uzmanlık gerektiren bir tedavidir ve Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Ortodonti Uzmanı Dr. Merve Bayel Akgül tarafından uygulanmaktadır.
Çene Darlığı
Alt ve üst çene darlığı teşhis edildikten sonra hemen tedavi edilmesi gereken bir problemdir. Üst çene 9 yaşına kadar hareketli apareyler ile 13 yaşına kadar da sabit apareyler ile genişletilebilmektedir. Alt çene ise hareketli apareyler ile 9 yaşına kadar genişletme sağlanabilmektedir.
18 yaşından sonra çene darlığı fark edilirse cerrahi destekli tedavi uygulanmaktadır.
Erişkinler İçin Ortodontik Tedavi
Ortodontik tedavi sadece çocuklara uygulanan bir tedavi değildir. Sağlıklı dişeti ve dişlere sahip olan herkes hangi yaşta olursa olsun ortodontik tedavi görebilmektedir. Erişkinlerin kemiklerinin yoğun olması sebebiyle erişkin tedavisi çocukların tedavi sürelerinden biraz uzun sürmektedir. Ancak bu süre göz ardı edilebilmektedir. Erişkinlerin metal, porselen ve estetik braketler ile ortodontik tedavi olabileceği gibi, şeffaf plaklar ile ortodonti ve lingual ortodonti gibi tedavi seçenekleri de bulunmaktadır.
Lingual Ortodonti (Gizli Tel)
Dişlerin iç yüzeylerine yapıştırılan ve gizli tel olarak adlandırılan tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi tamamen görünmezdir. Lingual ortodontide hastalar çoğu zaman kişiye özel braketler ve teller ile tedavi edilmektedir. Lingual ortodonti yöntemi maliyetli bir tedavi yöntemidir. Bunun sebebi kullanılan teknolojinin ileri olması, karmaşık laboratuvar aşamaları ve kullanılan materyallerdir. Lingual ortodonti uzmanlık isteyen bir tedavidir ve Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Ortodonti Uzmanı Dr. Merve Bayel Akgül tarafından gerçekleştirilmektedir.
Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavi (Invısalign)
Invisalign uygulamalarında dişler sabit tedavide olduğu gibi yer değiştirerek düzelmektedirler. Plak uygulamaları ciddi ortodonti bilgisi ve tecrübesi, gelişmiş bir laboratuvar altyapısı ve klinik ekipman desteği gerektirmektedir. Invisalign, Amerika Birleşik Devletleri merkezli, yıllardır milyonlarca ortodontik vaka tedavisi yapmış ve kendini kanıtlamış bir markadır.
Şeffaf plaklar olarak bilinen ‘telsiz ortodontik tedavi’ diş teli ya da braketler olmadan dişlerin düzeltilmesini sağlayan bir tedavi yöntemidir. Dişlerin üzerinde teller ve braketler bulunmaz. Bu sebeple erişkinler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Şeffaf plaklar dişleri tam olarak sarmaktadır ve dışarıdan bakıldığında belli olmamaktadır.
Şeffaf plaklar tedavi süresince takıp çıkarılabilmektedir ve kişiye özeldir. Plaklar 15 günde bir (ortalama) değiştirilir ve bir sonraki plağa geçilir. Her plak değiştiğinde dişler de bir miktar düzelme elde edilir. Ölçü ağız içerisinden dijital ya da konvansiyonel yöntemler ile alınır. Daha sonra yurt dışındaki merkezlere gönderilir. Plaklar yurtdışında üretildikten sonra hastalara ulaştırılır ve tedavi başlar.
Plaklar günde en az 22 saat takılmalıdır. Aksi takdirde etki göstermeyecektir. Tedavi süreleri hastadan hastaya değişmektedir ancak sabit ortodontik tedaviden daha fazla değildir. Şeffaf plakların birçok avantajı bulunmaktadır. Estetik olmasının yanı sıra, takıp çıkarılabilmesi özel günlerde avantaj sağlayacaktır ve yasaklı besinler sabit tedaviye göre çok daha azdır. Bu tedavide ağız hijyenini sağlamak çok daha kolaydır çünkü ağızda tel yoktur. Braketler ve teller kullanılmadığı için daha az ağız içi yara oluşumu gözlenmektedir. Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi maliyetli bir tedavi yöntemidir. Bunun sebebi kullanılan teknolojinin ileri olması ve karmaşık laboratuvar aşamalarıdır. Şeffaf plaklarla ortodontik tedavi uzmanlık isteyen bir tedavidir ve Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde Ortodonti Uzmanı Dr. Merve Bayel Akgül tarafından gerçekleştirilmektedir.
Ortopedik Tedavi (Çene Bozuklukları)
Büyüme ve gelişimi devam eden hastalarda erken fonksiyonel tedavi oldukça önemlidir. Bu sayede hastalar ameliyatsız tedavi edilebilmekte ve ortopedik tedavi yani kemiğe yönelik tedavi gerçekleştirilebilmektedir. Kliniğimizde üst çene ileriliği, üst çene geriliği, alt çene ileriliği, alt çene geriliği gibi ortopedik bozukluklar tedavi edilmektedir. Bunlardan en sık karşımıza çıkan alt çene geriliği sebebi ile uygulanan ‘fonksiyonel tedavi’ ve üst çene geriliği sebebi ile uygulanan ‘reverse-headgear’ tedavi yöntemidir.
Büyüme gelişimi bitmek üzere olan ve alt çene geriliği olan hastalarda forsus sistemi ile alt çeneyi ileri yönde büyüten tedavimizde polikliniğimizde uygulanmaktadır.
Ortognatik Cerrahi
Ortognatik cerrahi asimetrik, ileride ya da geride olan çene yapısının ameliyatla düzeltilmesi işlemidir. Büyüme gelişimini tamamlamış hem dişlerinde hem de çenesinde problemi olan hastalarımızın ortognatik cerrahi ile tedavi edilmesi gerekmektedir.
Dişlerinde çapraşıklık olan hastalarımız, ortognatik cerrahi öncesi mutlaka ortodontik tedavi görmelidir. Ortognatik cerrahi, ortodontik tedavinin bir parçasıdır. Öncelikle, dişlerdeki çapraşıklıklar giderilir. Daha sonra ortognatik cerrahi ile çene konumunun düzeltilmesi yapılır. Ortognatik cerrahiden sonra da bir süre daha ortodontik tedavi devam eder.
Ortognatik cerrahi multidisipliner bir tedavi yaklaşımıdır. Dent Akgül Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde ortodontik tedaviniz ve ortognatik cerrahi planlamanız Ortodonti Uzmanı Dr. Merve Bayel Akgül tarafından yapılmaktadır. Ameliyatınız ise kliniğimizin anlaşmalı olduğu hastanelerde Ağız Diş Çene Cerrahisi Uzmanları ya da Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanları tarafından Ortodonti Uzmanımız ile birlikte gerçekleştirilmektedir.
Retansiyon (Pekiştirme) Tedavisi
Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin eski haline dönmemesi için birtakım apareyler kullanılmaktadır. Ön dişlerin bozulmaması için ‘lingual retainer’ adı verilen teller dişlerin iç bölgelerine yapıştırılır. Bunun yanı sıra ‘esiks plaklar’ adı verilen şeffaf plaklar tedavi sonrasında diş dizinizin tekrar bozulmaması için size verilmektedir. Lingual retainer adı verilen teller kalabildiği kadar ağızda kalmalıdır. Çünkü dişler ömür boyu mezializasyon (öne doğru ilerleme) eğilimindedir. Diş dizinizin tekrar bozulma ihtimalini ortadan kaldırmak için bu tedavinin süresi olabildiğince uzun tutulmalıdır. Esiks plaklar ise ilk 2 yıl 24 saat boyunca takılmalıdır. Daha sonra sadece gece yatarken kullanıma geçilmelidir. Ortodontik tedavi sonrasında diş dizinizin bozulmaması için 6 ayda bir Ortodonti Uzmanınıza kontrole gelmeniz gerekmektedir.
Randevu Planlayın
Sağlıklı bir gülümseme için diş hekimine düzenli olarak gidin, çünkü sağlıklı dişler, kendinize olan güveninizi artırır ve sosyal ilişkilerinizde pozitif bir etki yaratır.